Ljuca: Pjesma „Srebrenička mati“ nastala pet dana nakon posjete Potočarima

Ljuca: Pjesma „Srebrenička mati“ nastala pet dana nakon posjete Potočarima

U prvoj zbirci pjesama Sinana Ljuce, koja je u pripremi, naći će se i pjesma posvećena  Srebrenici. Pjesma je nastala 16. jula prošle godine, pet dana nakon prve Sinanove posjete Srebrenici.  U programu TV Alfa, posvećenom 23. godišnjici genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, Ljuca je predstavio  pjesmu „Srebrenička mati“. Ispričao je, kako je tek prošle godine smogao snage i hrabrosti da ode u Srebrenicu.

- Prije desetak godina u Sarajevu kod Vječne vatre sam dočekao kamione koji su išli u Srebrenicu. Krenuo sam  učiti Fatihu i dalje se ne sjećam. Doživio sam šok. Ljudi su me umivali i tada sam se probudio. Zbog toga sam se stalno bojao otići u Srebrenicu. Prošle godine sam odlučio otići. Sve je bio dobro dok nije počeo ukop, priča Sinan Ljuca i dodaje,  da je tada vidio tri sestre koje su vrištale nad bratovljevim mezarom. To me jako potreslo. No, nikada nisam razmišljao o tome da napišem neku pjesmu, kazao je Ljuca.

Kad se vratio kući, kako je kazao, počeo se nositi mišlju da nešto napiše. Nakon što je dvije noći sanjao Srebrenicu, priznaje, osjetio je vulkan emocija i napisao pjesmu za 10 minuta. Kako je tada napisana, takva je i danas.

- Za polaznu tačku pjesme uzeo sam jednu kuću koja se nalazi odmah do mezarja u Potočarima. Kuća ima stepenice na kojima je klanjao podne i ikindiju namaz, jer je tu bila hladovina. Nekoliko metara od mene je stajalo veliko drvo, pod koje se sklonilo stotinjak ljudi. To drvo sam u pjesmi opisao kao trešnju, simbol ljubavi. „Srebrenička mati“ je napisana jer sam bio u Srebrenici. Inače, to je bosanska mati, priča Ljuca.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

NA VRH