Projekt "Kultura pripada i meni" je korak dalje za sve osobe s Down sindromom

TV Alfa
25.07.2018 18:52

Diskriminacija osoba s invaliditetom i dalje je prisutna u svim oblastima društvenog života. Osobe s invaliditetom susreću se s različitim preprekama. Projekt "Kultura pripada i meni" je korak dalje za sve osobe s Down sindromom u Kantonu Sarajevo. 

- Vrlo smo ponosni na ovaj projekt koji se provodi uz saradnju sa Koalicijom organizacija osoba s invaliditetom KS, jer se prvi put, na sveobuhvatan način, pristupilo uklanjanju barijera jedne javne ustanove, sa kojom se susreću osobe sa invaliditetom. Nadam se da će ovaj projekt potaknuti i druge javne ustanove, ne samo kulture, da primijene ovaj model i postanu pristupačni za sve građane, kazala je u emisiji ''Danas", Maida Agić iz Udruženja ''Život sa Down sindromom''.

Kultura ne treba poznavati granice ili ograničenja, a mi se trudimo da ih u potpunosti izbrišemo u estetskom diskursu kao i infrastrukturnom pogledu

- Osobe s invaliditetom susreću se sa različitim preprekama, od arhitektonskih barijera preko nepostojanja naratora za slijepe osobe ili titlova za osobe s oštećenjem sluha, pa do prilagodbe programa za osobe s intelektualnim teškoćama, što sprečava osobe s invaliditetom da aktivno učestvuju i konzumiraju sve oblike kulturnog stvaralaštva, istakla je Agić.

Oglasi

NA VRH