Cvitanušić o pohodu bh. ekspedicije na Aljasku

TV Alfa
27.07.2018 00:19

Bosanskohercegovački ironman, zagovornik zdravog života, maratonac, Tomislav Cvitanušić bio je gost emisije „Danas“ u kojoj je govorio o sportskim izazovima, motivaciji, pohodu na Aljasku. 

- Dvanaest dana je trajao pohod na Aljasku, nismo se uspjeli popeti na sami vrh, dođe trenutak kada morate znati kada ćete da se okrenete i kada da se vratite nazad radi sigurnosti sebe i svojih partnera, učesnika ekspedicije i da pokušate ponovo. Ima trenutaka kada vam planina ne dozvoli da se popnete na nju. Ovaj put je dolazila oluja koja bi po prognozama trajala četiri dana, a za to vrijeme mi ne bi mogli ni da se pomjerimo. Dva člana naše ekspedicije su imala zdravstvenih problema tako da smo morali da se vratimo. Svakako da ćemo ponoviti ovaj pohod sljedeće godine, planina će nas svakako čekati, kazao je Cvitanušić. 

Cvitanušić ističe kako je mnogo aktivnosti koje okupiraju njegov dan, ali da ipak i u ovom ubrzanom tempu života stiže sve te obaveze obaviti. 

- Takav način života me ispunjava, s tim da je najvažnije upravljati vremenom. Svako od nas ima i porodicu i prijatelje i obaveze. Treba nekad ustati u pet ujutro, planirati vrijeme, treninge i tjelovježbu. Treba raditi na sebi, ne samo u fizičkom smislu već i duhovnom podjednako. Možda imamo dojam da je brzi tempo ali se ipak sve može stići. Smatram da mi nikad nećemo izgubiti ovu našu tradiciju, mi još uvijek živimo sporije i mirnije nego zapad i to je možda nešto što bi trebali da sačuvamo, ističe Cvitanušić.

Oglasi

NA VRH