Drljača: Plan je zaposliti 23.000 ljudi u naredne četiri godine, prioritet mladi i žene

TV Alfa
27.07.2018 00:25

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike promoviše Projekt podrške zapošljavanja u BiH, koji sredstvima podržava i Svjetska banka. Projekat će trajati četiri godine i očekuje se zapošljavanje oko 23.000 osoba i to mladih, dugoročno nezaposlenih, osoba s niskim kvalifikacijama, osoba u dobi od 40 godina i više, te socijalno ugroženih osoba. 

- Svaka ekonomska politika mora u centru imati politiku zapošljavanja. Visoka stopa zaposlenosti znači veći priliv sredstava u budžet i vanbudžetske fondove, uređuje socijalnu politiku na bolji način, daje posao mladim kadrovima koji ostaju i ne moraju ići da traže zaposlenje u inostranstvu. Kvalitetna politika zapošljavanja pokreće jednostavno ekonomski sistem i razvija društvo, naglasio je Vesko Drljača, ministar rada i socijalne politike FBiH, gostujući u emisiji „Danas“.

Govoreći o projektu zapošljavanja, ministar Drljača ističe da je politika zapošljavanja u FBiH osnovna postavka svih reformskih aktivnosti.

- Konkretno misli se na mlade osobe koje su teško zapošljive, ranjive kategorije, osobe starije od 40 godina, a posebna pažnja bit će posvećena ženama. Ova godina treba biti godina zapošljavanja, cilj je smanjiti siromaštvo i graditi prosperitet društva. To je mukotrpan posao koji traje jedan duži period i na tome jednostavno svi moramo zajednički raditi kako bismo ostvarili prosperitetne rezultate, kazao je Drljača.

Oglasi

NA VRH