Pašagić: Građani opravdano strahuju od najezde zmija i glodara

Pašagić: Građani opravdano strahuju od najezde zmija i glodara

Kao i prethodnih godina, mještani sarajevskih naselja i ove godine strahuju od sve češćih pojava zmija i glodara na gradskim ulicama, ispred zgrada, u parkovima. 

U Kantonu Sarajevo niko nije odgovoran i nadležan za uklanjanje zmija zbog čega su građani prepušteni sami sebi. Uz obale Miljacke proteklih godina postala je sasvim normalna pojava vidjeti zmiju, a glavni razlog je visoko rastinje uz vodu koje je veoma pogodno stanište za zmije, rekao je u emisiji „Danas“ dr Šefik Pašagić, epidemiolog, direktor firme „Sanitacija“. On je naglasio i da je najkritičnija situacija u kanalizacionom sistemu u KS.

- Smatramo da se zbog toga, osim redovnog košenja trave, treba raditi i na čišćenju i održavanju vodovodno kanalizacionog sistema. Tu leži najveći problem. Mi nismo nadležni da to radimo, pa samim tim problem uklanjanja zmija i glodara uvijek ostaje nedovršen, naglasio je Pašagić.

Teren i područja u kojima su primijećene zmije treba tretirati jednim američkim preparatom koji je vrlo efikasan. On sadrži dvije komponente, jedna je naftalin koji strahovito iritira zmije i tjera ih u skloništa i mjesta odakle su došle. Kada se određena područja tretiraju dva puta godišnje, u maju i u augustu, onda zmija nema cijelu godinu, kaže Pašagić i pojašnjava da se taj preparat postavlja, kad je toplo vrijeme i kad ne pada kiša.

-Ovim preparatom zmije ne ubijamo, već ih tjeramo s tretiranih područja, tako da je ono od ovih gmizavaca bezbjedno narednih šest mjeseci.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

NA VRH