Inicijativa mladih za ljudska prava organizuje Školu drugačijih sjećanja

Inicijativa mladih za ljudska prava organizuje Školu drugačijih sjećanja

Inicijativa mladih za ljudska prava BiH  i ove godine organizuje Školu drugačijih sjećanja u Hercegovini. O ovom projektu koji je pokrenut s ciljem povećanja stepena upoznavanja mladih o događajima iz posljednja dva rata na ovim područjima za emisiju "Danas" govorio je Ali Mahmutćehajić, član Inicijative mladih za ljudska prava.

- Škola drugačijih sjećanja je ljetni edukativni program baziran na studijskim posjetama čiji je cilj razmjena iskustava lokalne zajednice. Ova škola uključuje obilaske  lokacija ratnih zločina, kao i važnih mjesta koja su važna za istraživanje rata u Bosni i Hercegovini na području regije Hercegovina, ističe Mahmutćehajić.  

Škola kreće okupljanjem u Sarajevu 24.augusta, nakon čega učesnici i učesnice odlaze u Stolac koji će biti ‘baza’ Škole do 29. augusta kada se vraćaju u Sarajevu, gdje se aktivnosti završavaju dan kasnije.

- U sklopu Škole su planirane posjete Radimlji, Rotimlji, Koštanoj bolnici, Ravnom, Prebilovcima, Širokom Brijegu, Kruševu, Bradini i Grabovici. Ključni cilj Škole drugačijih sjećanja je pružiti novih generacijama priliku da posmatraju ratove devedesetih iz različitih perspektiva, te saznate kako na različite događaje iz tog vremena gledaju direktni svjedoci, preživjeli i stručnjaci, kazao je Mahmutćehajić.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

NA VRH