Delić: Kardiovaskularni sistem je jako osjetljiv na vremeske oscilacije

Delić: Kardiovaskularni sistem je jako osjetljiv na vremeske oscilacije

Promjene vremena najviše utiču na srčane bolesnike, psihički labilne osobe i astmatičare, ali zbog vremenskih turbulencija pate i potpuno zdravi, koji se žale na glavobolju, malaksalost, osjećaj umora i pospanost, upozorava u emisiji „Danas“ Adnan Delić, kardiolog.  

-Promjene u temperaturama, ali možda još više promjene u toplim i hladnim frontovima, nepovoljno utiču prije svega na hronične pacijente kod kojih dolazi do pogoršanja osnovne bolesti. Tegobe se ne javljaju uvijek istovremeno kada i vremenske oscilacije, često se javljaju neposredno prije ili poslije, pojašnjava Delić.

Stanje napetosti ne dozvoljava da se organizam prilagodi novonastalim promjenama, već reaguje tako što naglo skače krvni pritisak, dolazi do pojave nesanice, glavobolje, preznojavanja, dekoncentracije i niza drugih simptoma, koji otežavaju normalno funkcioniranje, upozorava specijalista. 

Kako je kazao, ne treba zaboraviti na dovoljan unos tečnosti, pre svega vode s dodatkom magnezija koji je nužan za dobro funkcioniranje krvnog i nervnog sistema.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

NA VRH