Muračević: Vlast nije ništa učinila za bivše logoraše niti su se stratišta obilježila na pravi način

Muračević: Vlast nije ništa učinila za bivše logoraše niti su se stratišta obilježila na pravi način

Više od dvije decenije sjećanja na torture i patnju preživjelu u logorima širom BiH ne blijede, potvrđuje priča Eseta Muračevića, koji je danas, na godišnjicu zatvaranja logora Omarska, svoju priču ispričao u popodnevnom programu TV Alfa. Eset je bio zatočenik zloglasnog vogošćanskog logora.

- Nema dana u BiH a da se ne prisjećamo neke godišnjice, otvaranja logora, stradanja ljudi. Ono što najviše boli jeste to što aktuelna vlast nije ništa učinila da ta stratišta obilježi na pravi način, da se o tim stradanjima uči u školskim klupama, a ne u smislu da se poziva na osvetu nego da mlade generacije znaju šta se dešavalo na ovom prostoru, da bi sebi stvorili sliku da se ovakvo nešto ne ponovi, kazao je Muračević.

Naglašava da je sramotno da se mladi okupljaju i provode na pojedinim mjestima poput Markala gdje je nedavno održana zabava te da je to maksimalno nepoštovanje žrtava, ali i porodica, kako ističe, zakazala je tu država prije svega.

- Za organizatora jedne takve manifestacije nemam puno reći osim, dno samog dna! Ako se pravi zabava na takvom mjestu zna se da oni neće plakati za onima koji su ubijeni tu, nego se provoditi, smijati se, opijati, rekao je Muračević.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

NA VRH