Bosnić: Ako postoji raj na zemlji onda je to u Mikroneziji

Bosnić: Ako postoji raj na zemlji onda je to u Mikroneziji

Istraživanje ostataka nestalih civilizacija s potonulim gradovima i drugim ostacima cilj su ekspedicije članova sarajevskog Udruženja „Eksplorer“. Na trećem putovanju četveročlano društvo obišlo je centralnopacifičke otoke Mikroneziju i Polineziju. O iskustvima i doživljajima u popodnevnom programu TV Alfa govorio je Ahmed Bosnić, publicista i član Udruženja. 

- Put je dugačak, naporan i skup. Letite od Sarajeva do Tokija, ali od Tokija nema direktan let, nego se leti od otoka do otoka, pojašnjava Bosnić i dodaje da je skupa cijena razlog što "u taj dio svijeta stranci rijetko dolaze". Uglavnom ga posjećuju istraživači.      

Od brojnih zanimljivosti koje su vidjeli Bosnić ističe polupotonuli grad Nan Madol za koji se ne zna ni kada, ni ko ga je sagradio. Istakao je i da su stanovnici Mikronezije uprkos svim nedaćama s kojima se susreću, pravi sretnici.

- Ako postoji raj na zemlji onda je to tamo. Priroda im je omogućila život da budu sretni i zadovoljni. Sve što čovjeku treba ima na grani, i jelo i piće, kazao je Bosnić.

Na putovanju su sreli i “zemljake”, tunolovce s Dugog otoka i Ugljana kod Zadra. Neki od njih u Mikroneziji su više od 30 godina. Kuću i porodicu ponekad ne vide po dvije, tri godine. Radni dan im počinje u tri sata ujutro, a kada su na pučini i bacaju mreže, nema spavanja ni odmora, ispričao je Bosnić u emisiji „Danas“.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

NA VRH