Do 15. avgusta vanredni poziv za upis djece predškolskog odgoja

TV Alfa

Javna ustanova „Djeca Sarajeva“ objavila je vanredni javni poziv za upis djece u vrtiće. Upis će trajati do 15. avgusta, a pravo upisa imaju djeca koja naredne školske godine trebaju krenuti u školu. 

- Mjesta za djecu manjeg uzrasta nema, jer su gotovo sva popunjena već u prvom upisnom roku, kazala je u emisiji „Danas“ Merjem Berber-Vehabović, pedagoginja u JU „Djeca Sarajeva“. 

Kako je pojasnila, ostalo je još nekoliko slobodnih mjesta, ali za djecu s poteškoćama u razvoju.

- Ove godine smo upisali oko 800 djece u cjeloviti razvojni program, a na listi čekanja ih je oko 400. Svi koji su na listi čekanja ili oni koji se nisu nikako prijavili mogu početkom mjeseca septembra da dođu u jedno od naših sjedišta i tamo predaju aplikaciju za vrtić, istakla je Berber-Vehabović.

Roditelji su obavezni prijaviti dijete u najbliži vrtić predškolske ustanove. Ako je vrtić udaljen od mjesta prebivališta, tada se dijete prijavljuje za pohađanje obaveznog programa u najbližoj osnovnoj školi, pojasnila je pedagoginja. 

 Cijene boravka djece u sarajevskim vrtićima, za djecu koja pohađaju kompletan razvojni program je 160 maraka, dok je cijena poludnevnog boravka 120 KM.

- Adaptacija je individualna svakom djetetu u vrtiću, nekome teška a nekome lagana, ali se sve vremenom uspješno završi. Igra je dominantna aktivnost u svakom vrtiću. Kroz igru ne samo da se zabavljaju, nego se i uče o svojoj okolini, naglasila je Berber - Vehabović. 

NA VRH

Podijeli članak na