Najviše razvoda u prvih pet godina braka, vodeći razlozi preljuba i novac

TV Alfa
09.08.2018 22:06

Odnos bračnih partnera zahtijeva kontinuiran rad, razumijevanje i unapređenje komunikacije u cilju lakšeg prevazilaženja životnih izazova. Intimne veze su vrijedne truda i emotivnog investiranja koje ulažemo u njih. Oslobođenost od tradicionalnog okvira, ekonomska nezavisnost, ukupan društveni okvir, mediji, ali i zakoni koji štite partnere od raznih vidova nasilja doprinose razvodu braka. Brakovi u našoj zemlji najčešće „pucaju“ u prvih pet godina zajedničkog života. 

- Nažalost, veliki broj parova u današnjem društvu završi razvodom. Razloga je mnogo. Osim preljube, koja predstavlja vodeći razlog, novac je kao što je i očekivano na drugom mjestu. Tu su nezrelost i nespremnost, a u posljednje vrijeme i uplitanje roditelja bračnih supružnika u njihove odnose koji narušavaju ono što se izgrađuje u braku, pojasnila je u popodnevnom programu TV Alfa, psihologinja Džana Lončarica.

Razvod je stresan događaj koji može dovesti do različitih emocionalnih reakcija. Djeca su ta koja najviše pate jer što žele da su im roditelji i dalje u bračnoj zajednici, što im je u samoj srži prirodno. Tu dolazi do različitih trauma kod djece, zavisno o dobi zrelosti.

- Djeca, zavisno od uzrasta, različito reagiraju na razvod braka. Adolescenti su ti koji teže podnose i skloniji su osamljivanju, osjetljiviju su i teže ostvaruju komunikaciju, istakla je psihologinja Lončarica.

Oglasi

NA VRH