Kuldija: Pljačke udvostručene za vrijeme turističke sezone

TV Alfa
10.08.2018 18:06

Izvještaji Ministarstva unutrašnjih poslova KS pokazuju da je u posljednja tri mjeseca primjetno povećanje broja ukradenih vozila. U popodnevnom programu TV Alfa portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova KS Suvada Kuldija, pojašnjava da je to uobičajena pojava svake godine u jeku turističke sezone, kada u glavni grad BiH dođu ljudi iz dijaspore.

- Na meti lopova najčešće su Golfovi, Audi, Škode i Pasati. Krađe se uglavnom dešavaju u noćnim i ranim jutarnjim satima. Lopovi, najčešće prilikom krađe automobila koriste prethodno ukraden automobil, s nevažećim registarskim oznakama, pojasnila je Kuldija i dodala da su "grupe koje vrše ova krivična djela maskirane i naoružane".

Osim automobila, u sezoni godišnjih odmora, na meti lopova su i domovi građana koji odlaze na more ili izvan grada na određeni vremenski period. Portparolka MUP-a KS savjetovala je građanima, da je bitno preventivno djelovati kako bi provalnici bili spriječeni u namjeri.

- Jedno od preventivnih djelovanja odnosi se na društvene mreže kao što su Facebook, Twitter, Instagram. Većina građana na društvenim mrežama ostavlja podatke o tome gdje odlazi na godišnji odmor, te postavlja slike. To kriminalcima otvara mogućnost da baš njihovi stanovi ili kuće budu potencijalne mete za provalnike. Upravo zbog toga građanima savjetujemo da na društvenim mrežama ne ostavljaju nikakve podatke, poručila je Kuldija.

 
NA VRH