Sladić: Toplo i sunčano biće i narednih dana

Sladić: Toplo i sunčano biće i narednih dana

Toplo i sunčano biće i narednih dana. Živa na termometrima u BiH prelaziće 30 stepeni, rekao je u emisiji „Danas“ mladi meteorolog Nedim Sladić, ali napominje, da će uz visoke temperature, baš kao i danas, biti i povremeno jake grmljavine i pljuskova. Posebno se, češće pojave nevremena očekuju naredne sedmice.

- Ovo ljeto nam je mnogo umjerenije u odnosu na prošlu godinu gdje smo imali i velike suše. Mjesec avgust je već počeo sa znatnim povećanjem temperatura. Što se tiče vremena u narednom periodu povremenih pljuskova u toku noći može biti u području većeg dijela Bosne, dok će u Hercegovini ostati suho. Bolje vremenske prilike idu od 12. odnosno 13. avgusta, kazao je Sladić.

Iako većina stanovništva, kišno ljeto ne smatra "normalnim", Sladić pojašnjava kako takve vremenske prilike nisu neuobičajene za naša područja. Prema njegovom mišljenju u posljednjih 150 godina, otkako se primjenjuje mjerenje, nikada nije bilo toplije nego sada.

- Zabrinjavajući je trend da smo oborili rekord u broju dana u kojima se javlja kiša u Sarajevu tokom mjeseca juna i jula. Sada dolazi taj jedan tranzitivni period koji je slomio val vrućine na sjeveru Evrope tako da se uspostavlja period koji će nama pogodovati, da se uspostavljaju tople zračne mase i generalno stabilnije vremensko razdoblje, ističe Sladić.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

NA VRH