Hurić: Festival je prilika za razvoj prijateljstva, mira i tolerancije

TV Alfa
17.08.2018 18:04

Treći Međunarodni festival folklora za djecu i mlade „Čuvari tradicije“, koji je održan od 09. do 13. avgusta 2018. godine okupio je više od 1.000 učesnika iz devet zemalja: Turske, Kirgistana, Albanije, Crne Gore, Hrvatske, Slovačke, Srbije, Rumunije, BiH.

-Ovim projektom smo ojačali međunarodnu saradnju, otvorili vrata i puteve za uzvratne posjete, što je i jedan od ciljeva kada je ovaj festival u pitanju. Ostvareni su i dodatni ciljevi projekta kao što su očuvanje tradicije i drugih vrijednosti i potencijala naše domovine i zemalja učesnica, a razvili smo nova prijateljstva među učesnicima, rekao je u emisiji „Danas“ Džemal Hurić, direktora Festivala folkora.

 Učesnici su pored koncertnih sadržaja imali priliku da obiđu i kulturno-istorijske spomenike, turističke ljepote i potencijale Sarajeva, Zenice, Konjica, Jablanice, Travnika, Jajca, Mostara.

– Ono što nas je ove godine posebno dojmilo jeste da su naši učesnici željeli posjetiti i Tunel spasa, a u našem protokolu je i posjeta i polaganje cvijeća na spomenik poginuloj djeci Sarajeva. To je i njihov doprinos i poruka da se takve stvari više ne dešavaju. To je poruka mira, tolerancije i prijateljstva među učesnicima iz cijelog svijeta, kazao je Hurić.

Oglasi

NA VRH