Njemačka mijenja zakon o useljavanju, Bosni i Hercegovini prijeti novi val iseljavanja

TV Alfa
27.08.2018 21:18

Ukoliko Njemačka usvoji novi zakon o useljavanju, čiji nacrt je trenutno u fazi pripreme, a koji bi se, prema pisanju tamošnjih medija već krajem ovog mjeseca, u formi nacrta, mogao naći pred kancelarkom Angelom Merkel, BiH može očekivati još brže i masovnije iseljavanje bh. građana. Cilj ovog zakona je olakšati priliv kvalifikovane radne snage u Njemačku, posebno iz zemalja koje nisu članice EU, kakva je i BiH.

- Činjenica je da veliki broj bh. stanovnika i dalje želi otići iz države i život nastaviti u zemljama koje će im pružiti bolje poslove, veći životni standard i ugodniji život, kazala je u popodnevnom programu TV Alfa Katarina Vučković iz Instituta za razvoj mladih KULT.

Građani BiH Njemačku odavno ocjenjuju kao najpoželjniju destinaciju i ukoliko zakon bude usvojen, to će biti olakšavajuća okolnost za odlazak ljudi iz BiH. Do sad su u Njemačku najviše odlazili zdravstveni radnici, inženjeri, IT stručnjaci, ali bi sada išao i ostali kadar, ističe Vučković i dodaje da uveliko odlaze i cijele porodice, jer u BiH ne vide perspektivu.

- Novi zakon visokoobrazovanom kadru olakšat će odlazak na način da više neće trebati termin u ambasadi, nego će mladi direktno u Njemačkoj rješavati sve u vezi s boravišnom dozvolom i dozvolom za rad. Biće olakšan pristup i kroz priznavanje diploma ljudima sa srednjom stručnom spremom, pojasnila je Vučković.

NA VRH