Čengić: Ključni problem je nedostatak informacija o lokacijama grobnica

TV Alfa
29.08.2018 21:13

Više od 7.000 osoba još uvijek se vodi kao nestalo, nakon agresije na BiH. Pronalazak i identifikacija moraju biti ubrzani i zbog porodica nestalih, koje više od dvije decenije tragaju za svojim srodnicima, i zbog bitnosti procesuiranja predmeta ratnih zločina, rekla je u popodnevnom programu TV Alfa, Lejla Čengić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH.

- Ključni problem u traženju nestalih osoba je nedostatak informacija o lokacijama masovnih i pojedinačnih grobnica, pojasnila je Čengić, i dodala da u narednom periodu treba raditi na apelovanju na sve osobe koje imaju informacije o masovnim ili pojedinačnim grobnicama, da te informacije dostave institucijama koje tragaju za nestalim osobama.

Da proces pronalska stagnira, zaključeno je i na regionalnoj konferenciji udruženja porodica nestalih, održanoj u Sarajevu pod simboličnim nazivom „Gdje je“. Sa konferencije, koja je održana u povodu Međunarodnog dana nestalih, poslan je apel svima koji ćute o lokacijama grobnica, da ukoliko prijave lokaciju grobnice mogu računati na diskreciju, jer je identitet zagarantovano zaštićen.

- Svi oni koji znaju nešto mogu potpuno anonimno, čak i besplatno prijaviti masovnu grobnicu Institutu. Identitet je potpuno zaštićen jer Institut za nestale ne rasvjetljava sam zločin, mi nemamo nadležnost krivičnog gonjenja kao što je to Tužilaštvo. Naše je da pronađemo pojedinačnu i masovnu grobnicu i ne pitamo kako taj neko zna, otkud mu informacija. Nama je važno samo da li je informacija tačna ili ne, kazala je Čengić.

NA VRH