Muračević: Gori mi je danas dan, nego ijedan dan u logoru

TV Alfa
30.08.2018 22:39

Jedanaest godina zatvora za zločine koje je na području sarajevske općine Vogošća u proljeće i ljeto 1992. godine činio Jovan Tintor zvani Joja, premalo je, rekao je u emisiji „Danas“ Eset Muračević, bivši logoraš, koji i sam pretrpio mučenja, zlostavljanja i gledao ubijanja u zloglasnim vogošćanskim logorima „Bunker“ i „Nakina garaža“. Prizore strahota iz tog perioda, tvrdi, nikada neće zaboraviti.

- Jedino što mi je drago, je to što je dobio epitet zločinca. Taj isti Jovan Tintor je za ubistvo jednog čovjeka dobio devet godina robije, a sad toliki narod mučio, zlostavljao, ubijao i samo jedanaest godina, sramota. Sad se osjećam gore, nego ijedan dan u logoru proveden, kazao je Muračević.   

Znalo ih je, priča Muračević, u jednoj maloj ćeliji biti i po 80, muškaraca, djece i žena. Vršili su nuždu u kantu u objektu, što je bilo naročito neugodno za žene. Fizička, psihička zlostavljanja, silovanja žena, tjeranje muškaraca na homoseksualne radnje, sve su to strahote koje, kako je rekao, ne može zaboraviti.

- Ja sam pobjegao iz živog zida, ne znam ni kako. Pa da ga je makar Sud natjerao da prizna gdje su svi oni koji su tada nestali, pa da mu čovjek i oprosti, kazao je Muračević.

NA VRH