Prosvjetni radnici u KS traže veće plate, protesti 12. septembra

TV Alfa
04.09.2018 21:03

Prosvjetni radnici Kantona Sarajevo najavili su proteste 12. septembra u 12:05h. Kako je u popodnevnom programu TV Alfa rekao predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS Saudin Sivro, do ove odluke je došlo zbog ignorantskog odnosa premijera Kantona Sarajevo prema prosvjetnim radnicima.

- Ispred Vlade KS biće mali protesti. Bit će nas oko 500-1000. Kažem s razlogom mali protesti jer mi kad izlazimo bude nas po nekoliko hiljada. Izlazimo s jednim ciljem a to je da jasno kažemo Vladi da mora sjesti za sto i dogovoriti veću osnovicu obračun plaća. Nismo zatvorili škole, nismo obustavili nastavni proces ali krećemo u ove aktivnosti, naglasio je Sivro.

Prosvjetni radnici kada biraju između simpatija prema određenim političarima i svoje plaće, Sivro ističe da biraju ipak svoju plaću, dodavši da je plaća prosvjetnog radnika u poređenju s ostalima trenutno ista, ali da je budžet veći za 80 miliona KM.

- Obaveze iz Kolektivnog ugovora i sporazum o obračunu plaće je ignorirao premijer KS i Vlada. Oni su u junu predložili Skupštinu, usvojen zatim budžet i šute od tada. Ovo je najlošiji premijer do sada, ignorira prosvjetne radnike i to će se sigurno obiti o glavu jer mi smo pozvali i radnike u zdravstvu, kolege iz kulture i policiju. Ovo je borba koju mi krećemo zbog svih. Nije uredu da se politički projekti u vrijednosti od 80 miliona realiziraju bez pregovora s radnicima, kazao je Sivro.

Razmišljalo se i o generalnom štrajku od samog početka školske godine, ali su u Sindikatu donijeli odluku da do njega još ne dođe, jer ne žele da učenici ispaštaju.

Oglasi

NA VRH