Čibukčić: Od Vijećnice do Skenderije Miljackom će ploviti električni čamci

TV Alfa
05.09.2018 18:55

Projekat "Čista Miljacka“ je naziv za širi projekat "Čiste vode cijele sarajevske kotline" koji će biti realizovan saradnjom Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS.

Cilj je očuvati i poboljšati kvalitet vode u vodotocima i zaštititi resurse i ekosistem slivnih područja rijeka: Miljacke, Željeznice, Zujevine, Dobrinje, kao i neposrednog sliva rijeke Bosne do vodomjerne stanice Reljevo, pojasnio je u popodnevnom programu TV Alfa Fuad Čibukčić, direktor Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH.

- Prvi korak je priprema i sufinansiranje projekta "Čista Miljacka".  Miljacka nije baš reprezentativna te će se u prvoj fazi raditi na njenom prečišćavanju do ulaza u Sarajevo kako bi bila hemijski čista. U planu je brana kod mosta na Skenderiji, da podignemo nivo Miljacke na 1,60 metara. Turistička atrakcija će biti i vožnja električnim čamcima od Vijećnice do Skenderije i nazad. To je naš krajnji cilj, kazao je Čibukčić.

Čibukčić je u emisiji „Danas“ govorio i o značaju toplovoda Kakanj - Sarajevo.

-  Mi trenutno u toku proizvodnje u termoelektrani Kakanj imamo 300 megavata toplinske energije, koji su i tokom zimskih mjeseci dovoljni za zagrijavanje stanova koji su priključeni na sistem centralnog grijanja. Fond će sufinansirati izradu projektno-tehničke dokumentacije i istražnih radova. Radi se o projektu koji bi riješio pitanje snabdijevanja toplotnom energijom općina do Sarajeva i centralnog dijela Sarajeva, a to bi značilo da ovaj dio BiH više neće ovisiti o, primjera radi, ruskom plinu, ističe Čibukčić. 

Oglasi

NA VRH