Čibukčić: Od Vijećnice do Skenderije Miljackom će ploviti električni čamci

Čibukčić: Od Vijećnice do Skenderije Miljackom će ploviti električni čamci

Projekat "Čista Miljacka“ je naziv za širi projekat "Čiste vode cijele sarajevske kotline" koji će biti realizovan saradnjom Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS.

Cilj je očuvati i poboljšati kvalitet vode u vodotocima i zaštititi resurse i ekosistem slivnih područja rijeka: Miljacke, Željeznice, Zujevine, Dobrinje, kao i neposrednog sliva rijeke Bosne do vodomjerne stanice Reljevo, pojasnio je u popodnevnom programu TV Alfa Fuad Čibukčić, direktor Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH.

- Prvi korak je priprema i sufinansiranje projekta "Čista Miljacka".  Miljacka nije baš reprezentativna te će se u prvoj fazi raditi na njenom prečišćavanju do ulaza u Sarajevo kako bi bila hemijski čista. U planu je brana kod mosta na Skenderiji, da podignemo nivo Miljacke na 1,60 metara. Turistička atrakcija će biti i vožnja električnim čamcima od Vijećnice do Skenderije i nazad. To je naš krajnji cilj, kazao je Čibukčić.

Čibukčić je u emisiji „Danas“ govorio i o značaju toplovoda Kakanj - Sarajevo.

-  Mi trenutno u toku proizvodnje u termoelektrani Kakanj imamo 300 megavata toplinske energije, koji su i tokom zimskih mjeseci dovoljni za zagrijavanje stanova koji su priključeni na sistem centralnog grijanja. Fond će sufinansirati izradu projektno-tehničke dokumentacije i istražnih radova. Radi se o projektu koji bi riješio pitanje snabdijevanja toplotnom energijom općina do Sarajeva i centralnog dijela Sarajeva, a to bi značilo da ovaj dio BiH više neće ovisiti o, primjera radi, ruskom plinu, ističe Čibukčić. 

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

NA VRH