Dizdar: Kulturna i historijska vrijednost stećaka je neupitna

TV Alfa
05.09.2018 22:10

Knjiga "Stećak" prvijenac je mladog autora Gorčina Dizdara, koji se na našim prostorima jedini ozbiljno bavi izučavanjem kulturnog naslijeđa srednjovjekovne Bosne. Jedinstvena kulturna i historijska vrijednost stećaka je neupitna, međtim, bh. javnost ne pokazuje interes za zaštitu svog kulturnog naslijeđa, pa se Dizdar, kako je kazao u emisiji „Danas“ nada da će njegova knjiga to promijeniti. 

- U knjizi sam nastojao prikazati najznačajnije činjenice vezane za kulturu stećaka, predstaviti neka od najzanimljivijih tumačenja te kulture, ali i malo dublje ući u tematiku ikonografije stećaka koja je bila i predmet moje doktorske disertacije, rekao je Dizdar. 

Komitet UNESCO-a je 2016. godine donio odluku o upisu stećaka na Listu svjetske baštine gdje su stećci uvršteni kao zajedničko naslijeđe Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije. Njihova kulturna i historijska važnost prepoznata je u cijelom svijetu, pojasnio je Dizdar i istakao da su stećci na prostoru BiH nedovoljno istraženi i ne posvećuje im se pažnja koju zaslužuju.

- Shvatio sa da mi u BiH imamo nešto toliko jednostavno poput srednjovjekovne kulture stećaka, jedan autentičan i autohtoni umjetnički izražaj koji je zanemaren. Umjetnost stećaka potrudio sam se analizirati u širem i drugačijem kontekstu. Moj zaključak je da se tu pojavljuju brojni simboli koji zapravo nemaju paralele u neposrednom okruženju, nego u nekim mnogo daljim kulturama, ističe Dizdar. 

NA VRH