Ninković-Papić: Svaki šesti građanin BiH živi od tri marake dnevno

TV Alfa
06.09.2018 22:07

Stanje u oblasti ljudskih prava marginaliziranih grupa u Bosni i Hercegovini je nezadovoljavajuće, konstatirala je u popodnevnom programu TV Alfa Ranka Ninković - Papić, direktorica Fondacija za socijalno uključivanje u BiH. Problemi marginaliziranih grupa nisu riješeni u posljednje četiri godine, jer kako je pojasnila u našoj zemlji ne postoji ozbiljna socijalna politika.

- Ja ne znam ima li u našem jeziku neka riječ koja bi objasnila koliko je loše stanje, jer kad kažemo samo loše to ne zvuči veliko i značajno. Porast broja marginaliziranih u BiH nažalost samo raste, a svi smo mi marginalizirani po nekom osnovu, kazala je Ninković - Papić.

Ističe da je oko 60% populacije u BiH višestruko socijalno isključeno i ostavljeno ispod margine društva i nemaju nikakve prihode za život, nemaju dostojanstvo i ne znaju uopće koja su im prava.

- Svaki šesti građanin BiH živi od tri do pet KM dnevno. Ovo sve govorim da objasnim ko su marginalizirane skupine. Nažalost, srednje klase nema. Ovo je postala klasna borba, klasno društvo, istakla je Ninković – Papić.

Oglasi

NA VRH