„Evropska noć istraživača“ obilježava se u 300 gradova, među njima i bh. gradovi

„Evropska noć istraživača“ obilježava se u 300 gradova, među njima i bh. gradovi

Već sedam godina Festival nauke „Evropska noć istraživača“ u Bosni i Hercegovini pruža nove prilike mladim istraživačima da predstave svoje inovacije. Ove godine manifestacija će biti održana u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru, Bijeljini, Goraždu, Tuzli, Zenici, Konjicu i Brčkom. Organizatori pozivaju sve zainteresirane institucije, organizacije, firme i pojedince koji se bave obrazovanjem, naukom, istraživanjem i inovacijama da se prijave za učešće u Noći istraživača u jednom od ovih devet gradova.

- Svoj rad mogu predstaviti kroz tradicionalne sadržaje kao što su takmičenje za srednje škole ili naučni sajam, u okviru kojeg će posebno biti cijenjeni ideja, inovativnost, kreativnost i originalnost, kazala je u emisiji „Danas“ Amna Kurbegović, PR Festivala.

Noć istraživača obilježava se i u sve više gradova Evrope, pa će tako i ove godine biti održana u 300 gradova.

- Svi koji posjete Festival u nekom od devet gradova imat će priliku upoznati se s istraživačima, naučiti nešto korisno i novo i to sve potpuno besplatno, pa čak i da osvoje poneku nagradu, kroz zabavne eksperimente i kvizove, kazala je Kurbegović.

Svi zainteresirani radove mogu prijaviti na konkurs za zvanično učešće. Konkurs je otvoren do ponedjeljka 20. septembra 2018. godine, preko stranice www.nocistrazivaca.ba.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

NA VRH