Nepopunjeno više od pola mjesta na UNSA

TV Alfa
08.09.2018 12:20

Univeritet u Sarajevu je za novu akademsku godinu obezbijedio mjesta na fakultetima za upis oko 8.000 brucoša. Međutim, više od pola mjesta je ostalo nepopunjeno. Sa UNSA ističu da je problem izmijenjena demografska slika, ne samo na ovom, nego i ostalim univerzitetima u BiH, pa i regiji. Manji broj rođene djece, manji broj đaka, rezultira manjim brojem  studenata.

- Fakulteti iz tehničke i medicinske grupacije su u prvom roku uglavnom popunjeni. Akademije, inače, primaju mali broj studenata, pa su mjesta i tamo popunjena u prvom roku, ali zato na svim drugim fakultetima ima slobodnih mjesta, rekla je u emisiji „Danas“ Aida Hodžić, prorektora za nastavu i studentska pitanja UNSA.

Ove godine  Zakon o visokom obrazovanju KS donio je neke novine, jedna od njih kako ističe Hodžić je da studenti mogu aplicirati na više fakulteta.

- Pored mogućnosti za apliciranje na više fakulteta također fakulteti mogu organizirati i više prijavnih i upisnih rokova sve do 14. septembra. Nakon rokova trebamo ispoštovati proceduru. Posljednja cifra s kojom raspolažemo jeste da još ima otprilike oko 4.000 slobodnih mjesta, ističe Hodžić.

Oglasi

NA VRH