Ćerimagić: Invaliditet ne čini ljude manje vrijednim

TV Alfa
08.09.2018 12:31

Projekti poput manifestacije  "Sarajevo, ljubavi moja", a koji osobama sa poteškoćama u razvoju daju šansu i mogućnost druženja i socijalizacije, toj populaciji i njihovim porodicama pružaju  mogućnost ravnopravnog položaja u društvu.

Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH, koje je podržalo i ovaj projakt, konstantno u saradnji sa JU Zavod za  zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine „Pazarić“, radi na inkluziji osoba koje se nalaze na margini društva.

- Najbolji pokazatelj da su ovakvi projekti vrijedni su osmijesi na licima svih koji su bili dio druženja. To je potvrda da invaliditet ne čini manje vrijednim ljude. Potvrda da,  bez obzira na poteškoće, svi ljudi na isti način vole svoje prijatelje, družie se sa njima, i da je jedina mjera vrijednosti veličina zagrljaja i širina osmijeha, rekao je direktor JU Zavoda „Pazarić“ Jasmin Ćerimagić.

Ćerimagić je naglasio da imaju i odličnu saradnju sa komšijama iz susjednih zemalja. Istaknuo je da se trenutno u posjeti našem gradu nalaze gosti iz Crne Gore, iz odmarališta u Bijeloj, koji svake godine štićenicima Zavoda Pazarić obezbijede ljetovanje.

- Mi svakodnevno, kada vrijeme to dozvoli, štićenike vodimo na izlete, u kino, pozorište, svake godine se organizuje ljetovanje. Imamo saradnju s dječijim domom Bijela u Crnoj Gori i svake godine oko stotinjak štićenika ide na ljetovanje. Svakako oni dolaze i kod nas, sad već negdje oko šestero djece treba da nam dođe, kazao je Ćerimagić.

Oglasi

NA VRH