Danas je Međunarodni dan prevencije suicida, označava ga žuta boja

TV Alfa
10.09.2018 20:14

Svaki član zajednice koji sudjeluje u prevenciji suicida ne pomaže samo osobama sklonim suicidnom ponašanju već i njohovim bližnjima, ali i stručnjacima koji se bave ovom problematikom, kazala je u emisji "Danas" Amina Čajić, iz Udruženja studenata psihologije u Sarajevu, a u povodu Svjetskog dana prevencije suicida koji se svake godine obilježava 10. septembra.

- Kao i svake godine simbolično smo hodali po gradu, djelili smo žute cvjetove žute boje jer upravo ova boja predstavlja prevenciju protiv suicida. Snimili smo i jedan kratki video sa snažnom porukom. Smisao obilježavanja ovog dana jeste razvijanje te neke stigme i osjećaja da se ne treba šutiti o tome, da se o ovoj temi treba jasno i glasno razgovarati, kazala je Čajić.

Suicidi kod mladih sve su češća pojava. Mladi padaju u depresiju iz koje često ne mogu izaći i onda dolazi do tragedija.

- Dosta smo istraživali na ovu temu i veliki broj mladih osoba pomišlja o samoubistvu ili je čak jednom ili dva puta pokušalo izvršiti samoubistvo. Na svaki apel za pomoć ne trebamo se oglušiti, svaka osoba koja čak i u šali kaže da će nešto uraditi sebi treba ga uzeti sa dozom rezerve, upozorava Čajić.

Oglasi

NA VRH