Husika: Toplovod Kakanj - Sarajevo sačuvao bi novac koji se odliva u Rusiju i bio faktor održivosti rudnika

TV Alfa
10.09.2018 20:18

Izgradnja toplovoda Kakanj – Sarajevo građanima ovog dijela Bosne i Hercegovine donijela bi ekonomsku, socijalnu i ekološku sigurnost, kazao je u popodnevnom programu profesor Azrudin Husika, stručnjak za energetsku efikasnost.

- Ovaj projekat je sigurno potreban. Svakako, uvijek trebamo analizirati alternative, ali trenutno, po onome što sada imamo ovaj projekat je u potpunosti opravdan. Dobit ćemo jeftiniji izvor energije, jer kad pogledamo odnos cijena energije u gasu i uglju, to je značajna razlika, čak i do dva i po puta. Drugi je benefit za privredu u Bosni i Hercegovini, jer bi to bio faktor održivosti rudnika u centralnom dijelu BiH, pojasnio je Husika.

On ocjenjuje da bi vremenom i padinska mjesta bila priključena na tu mrežu, pa bi bila smanjena  i emisije zagađujućih čestica u zraku, što je svima dobro poznat problem svake zime.

- Vremenom ćemo imati situaciju da je električna energija iz uglja sve nekonkurentnija, a svi ostali izvori energije će biti sve konkurentniji. To će onda omogućiti višu cijenu uglja, što će značiti i održivost rudnika. Dakle, gledajući i uzvodno i nizvodno od toplovoda imamo pozitivne uticaje čitavog projekta na privredu, kako rudnika tako i na štednju novca koji se danas odliva u Rusiju za plaćanje računa za privredni gas, istakao je Husika.

NA VRH