Drljača: Kvalitetna politika zapošljavanja pokreće ekonomski sistem i razvija društvo

TV Alfa
11.09.2018 18:54

Veliki pomaci u razvoju hraniteljstva učinjeni su u Federaciji BiH, ocijenio je u emisiji ''Danas'' ministar rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača, predstavljajući rezultate niza aktivnosti provedenih kroz primjenu Zakona o hraniteljstvu FBiH.

- Ideja Zakona o hraniteljstvu je jedna visoko humana ideja i važno je prije svega da se zaštite djeca bez roditeljskog staranja, ali i stari, nemoćni koji nemaju porodičnu zaštitu. Cilj je da se dijete izmjesti u određenu porodicu i da jednostavno u toj porodici ima zaštitu, kazao je Drljača.

Ministar je istakao je zadovoljan dosadašnjim rezultatima te naglasio da sve ide svojim tokom i da informacije sa terena pokazuju da su građani zainteresovani biti hranitelji.

- Osobe koje prođu obuku, dobiju certifikat, mogu biti hraniteljska porodica. Te osobe moraju imati određeni moralni kvalitet. Smatram da sve ide dobrim tokom, zadovoljni smo informacijama koje dobivamo sa terena, istakao je Drljača.

Pored ostalog, ministar Drljača naglasio je da je politika zapošljavanja u FBiH osnovna postavka svih reformskih aktivnosti.

- Visoka stopa zaposlenosti znači veći priliv sredstava u budžet i vanbudžetske fondove, uređuje socijalnu politiku na bolji način, dajemo posao mladim kadrovima koji ostaju i ne moraju ići da traže zaposlenje u inostranstvu. Kvalitetna politika zapošljavanja pokreće jednostavno ekonomski sistem i razvija društvo,  naglasio je ministar Drljača.

NA VRH