Šahman: Bosna i Hercegovina bi uskoro mogla legalizirati upotrebu kanabisa

TV Alfa
12.09.2018 19:25

Jedno od akteulnih pitanja u Bosni i Hercegovini, kada je riječ o medicinskoj struci, jeste upotreba kanabisa za liječenje pacijenata. Iako legalizacija kanabisa, a posebno ulja marihuane, još izaziva kontroverze u službenoj medicini, naša zemlja bi, uz strogu kontrolu, uskoro mogla građanima oboljelim od teških malignih bolesti, epilepsije ili multiple skleroze omogućiti liječenje ovim preparatima, kazala je u emisiji „Danas“ Bilsena Šahman, članica Upravnog odbora Komore magistara farmacije Federacije BiH.

Naime, još 2016. godine formirana je ekspertna grupa za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe.

- Nažalost, kako sve kod nas kasni, kasni i to. Mene je sramota reći da smo prije četiri godine imali Kongres farmaceuta, na kojem se okupilo 1.500 farmaceuta iz zemalja regije. Tada smo pokrenuli inicijativu, ali kao i sve, kod nas je i to naišlo na problem, pojasnila je Šahman.

Kao zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, Šahman je inicirala formiranja Fonda za liječenje rijetkih bolesti kod djece. Iako je inicijativa usvojena prošle godine, sve je još uvijek na čekanju.

- Moj prijedlog je bio da se formira fond koji će se djelimično finansirati iz budžeta, a dijelom od donacija. U RS-u su tri mjeseca nakon nas pokrenuli takvu inicijativu i već imaju Fond, a kod nas je ta inicijativa otišla prema Ministarstvu zdravstva FBiH i nakon više probijanja rokova, do realizacije još nije došlo - kazala je Šahman.

U emisiji „Danas“ Šahman je govorila i o sveukupnoj situaciji u bh. društvu, te kao najvećim porazom jedne zemlje istakla veliki broj omladine koja napušta BiH i kako je rekla „trbuhom za kruhom“ odlazi vani.  Iako, svjesna beznađa koje vlada u Bosni i Hercegovini posljednjih skoro tri decenije, svojoj djeci je dala podršku da ostanu u državi i od školskih dana počnu stvarati i zarađivati.

Kompletno gostovanje možete pogledati u priloženom videu.

Oglasi

NA VRH