Ademaj: Sredstva nisu u Ministarstvu zdravstva, nego u ZZO KS

TV Alfa
13.09.2018 20:38

Plate svim zdravstvenim radnicima u Kantonu Sarajevo povećane su prošle godine za 12,5 posto. Ljekarima su nakon toga dodatno povećane. Međutim, prije osam dana Sindikat doktora medicine i stomatologije KS pokrenuo je štrajk, zbog, kako navode nepoštivanja Kolektivnog ugovora od strane Vlade KS.

- Jako mi je žao zbog štrajka i mislim da do njega nije trebalo doći. Uvijek sam zagovornik nekog mirnog rješavanja problema i bili smo na dohvat toga. Trenutno je štrajk doktora medicine i stomatologije, a najavljen je i štrajk ostalih zdravstvenih radnika. Općinski sud Sarajevo jeste zabranio štrajk, ali nije donio rješenje, kazala je za emisiju ''Danas'' Zilha Ademaj, ministrica zdravstva KS.

Ministrica Ademaj ističe da je od samog početka podržavala ljekare i sve druge radnike u zdravstvu te da trenutno najviše ispaštaju sami građani.

- Nesretna sam zbog toga što ispaštaju naši pacijenti, naši građani, a posebno djeca. Mislim da je nedopustivo da se ne primi dijete sa visokom temperaturom ili djeca koja počinju sa školom ne mogu dobiti potvrdu da su zdravstveno sposobni. Nije mi drago što je došlo do ovoga. Ja sam bila zagovarač da zaključimo anekse Kolektivnog ugovora, podržavala sam apsolutno zahtjeve sindikata, i jednog i drugog.  Zaista mi nije jasno zašto se vrlo često u javnim nastupima predstavnika sindikata spominje moje ime kao glavnog krivca tih problema. Sredstva nisu u Ministarstvu zdravstva KS, nego u Zavodu zdravstvenog osiguranja i tamo trebaju tražiti rješenje, kazala je ministrica Ademaj.

Naglasila je da je štrajk tempiran u vrijeme predizborne kampanje te da su predsjednici sindikata politički angažirani, a u pravilu bi trebali biti politički neutralni.

- Mislim da ovdje ima malo i predizborne kampanje, malo promocije i vidim da samo postoji adresiranje na Ministarstvo zdravstva, zaključila je Ademaj.

NA VRH