Odluka teška, ali nužna

Najuspješnija doktorantica zagrebačkog sveučilišta, stupa na bh. političku scenu

TV Alfa
13.09.2018 20:45

Mlada stomatologinja Selma Porović, koja je prošle godine doktorirala na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i to kao najuspješniji doktorant u historiji ovog fakulteta, ove godine postala je članica Svjetske akademije perinatalne medicine. Kao autorica i koautorica objavila je više od 20 naučnih i stručnih radova, od čega četiri sa CC prepoznatljivošću. Koautorica je poglavlja u tri knjige. Organizatorica je nekoliko međunarodnih skupova u BiH.

- Za sve u životu vas neko mora predložiti i onda vi to morate opravdati i dati sve od sebe da budete najbolji. Morate biti maksimalno mobilni, pokretni kao mladi naučnik. Ja sam zadnje tri godine obišla veliki broj zemalja, napisala veliki broj radova i dala maksimum od sebe. Biti najuspješniji doktorant u historiji ovog fakulteta i članica Svjetske akademije perinatalne medicine je veoma značajno, kazala je za emisiju ''Danas''  Selma Porović, članica Svjetske akademije perinatalne medicine.

Osvrćući se na probleme u bh. društvu, kao stomatolog, Porović ističe da je zdravstveni sistem u BiH jako lošem stanju. Sve to ju je ponukalo da svojim iskustvom i znanjem doprinese poboljšanju zdravstvenog sistema u našoj zemlji. S obzirom na to da je kandidatkinja za Predstavnički dom Parlamenta FBiH na listi SBB-a, ima jasnu viziju kako doći do pozitivnih razultata.

- Moja odluka da uđem u politku bila je teška, ali nužna. Ne vidim razlog zašto bih svoja međunarodna iskustva i poznanstva zadržala samo za sebe. Mislim da to može biti korisno općem dobru. Ako mi se ukaže prilika da budem u PD Parlamenta FBiH donijela bih zaista velike promjene. Zalagat ću se za obrazovni sistem, mislim da je to najpotrebnije, naglasila je Porović.

NA VRH