Đokanović: Sankcija za roditelje koji odbiju vakcinaciju djece do 2.000 KM

TV Alfa
22.09.2018 01:56

Iako zakon nalaže vakcinaciju, sve više roditelja odlučuje svoju djecu ne vakcinisati. S obzirom na to da sistematsku imunizaciju provode zdravstvene ustanove koje vode evidenciju o imunizaciji, ukoliko roditelj ili staratelj odbije da izvrši sistematsku imunizaciju, zdravstvena ustanova o tome treba obavijestiti zdravstvenu inspekciju.

Sve vakcine u BiH koje se koriste u domovima zdravlja su prošle rigorozne kontrole Svjetske zdravstvene organizacije, stoga ljekari kažu da roditelji čine greške, poručio je u popodnevnom programu TV Alfa doktor Dragan Đokanović, pedijatar.

- Vakcine u svakom slučaju imaju više koristi nego štete. Roditelji su skeptični iz više razloga vrlo je jak taj antivakcinalni pokret na globalnom planu i naravno to se prenese i na naš prostor. Jedan od vrlo važnih faktora je i kvalitetet vakcina, naše zdravstvene ustanove nisu uvjerili roditelje da kupuju najkvalitetnije vakcine za i ljudi se jednostavno zaustavljaju na tom putu ka vakcinisanju. Priče o posljedicama nekih vakcina isto tako su uzrok zašto roditelji ne vakcinišu djecu, ističe doktor Đokanović .

Ukoliko roditelj odbija imunizaciju prilikom upisa djeteta u školu, moguća sankcija koju zakon predviđa je novčana kazna od 100 KM do 2.000 KM, uprkos naredbi o programu obaveznih imunizacija donesenoj početkom 2017. godine, ni jedna novčana kazna nije izrečena.

- Vakcinacija je zakonska obaveza i sada vlast ostane u dilemi da li ispoštovati zakon do kraja, a to znači da roditelji koji ne poštuju zakon koji ne vakcinišu djete podliježu zakonskim sankcijama. Kada dijete od prve godine primi sve vakcine protiv morbila, rubeole, parotitisa roditelji su mirni jedan vremenski period do polaska djeteta u školu. Pred polazak u školu daju se revakcine, kazao je dr. Đokanović

NA VRH