Geko: Vlasti u svoj diskurs moraju stavi mlade kao primarni fokus

TV Alfa
24.09.2018 20:22

U Bosni i Hercegovini živi oko 700.000 mladih, u dobi od 15 do 30 godina. Većina njih ima pravo glasa, a Institut za razvoj mladih KULT kroz različite projekte nastoji im pružiti priliku da shvate da na izborima ne budu glasači, nego birači, ispričala je u popodnevnom programu TV Alfa Mirela Geko, iz KULT-a. 

Geko je navela kako su prošle sedmice mladi na kafi s kandidatom za člana Predsjedništva BIH Fahrudinom Radončićem zaključili da trebaju i moraju biti dio programa političkih stranaka u BiH, te da je krajnje vrijeme da najviši nivo vlasti u svoj diskurs stavi mlade kao primarni fokus.

- Mladi su definitivno na margini društva i nadu ne vide ukoliko ekonomsko jačanje zemlje ne počne što prije. Mladi političare pitaju za strategije prema mladima, koga priželjkuju kao partnere u vlasti, ali i na koji način će rješavati pitanja mladih koji nemaju jednake mogućnosti u društvu, kazala je Geko.

Na ovaj način predstavnici vlasti koje mladi biraju imat će priliku svoje izborne programe kreirati u skladu sa stvarnim potrebama mladih u BiH, poručila je Geko.

- Ono što je jako zanimljivo je ogroman interes mladih za tu vrstu druženja, mlade osobe pokazuju da žele da ih se pita i da žele da imaju mogućnost da pitaju. Na ovim druženjima želimo da dobijemo što konkretnija pitanja i da zahtijevamo što konkretnije odgovore od budućih članova Predsjedništva BiH, te da vidimo kako razgovaraju i kako se obraćaju mladima, kazala je Geko.

Tagovi

KULT Mirela Geko
NA VRH