Ćudić: Na području Foče ne postoji nijedan spomenik ubijenim Bošnjacima

TV Alfa
25.09.2018 21:17

Zločini u Foči, počinjeni od 1992. do 1994. godine odnose se na progon, silovanja i ubistava Bošnjaka. U raznim presudama, Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije odlučio je da su ta djela predstavljala zločin protiv čovječnosti. Knjiga „Ratni zločini u Foči – presude“ objavljena je kao dio edicije 'Ratni zločini - transkripti presuda sudova u BiH. Ovim izdanjem obuhvaćene su presude koje se tiču ratnih zločina počinjenih na području prijeratne opštine Foča.

- U knjizi se nalaze predmeti Gojka Jankovića, Jaska Gazdića, Krste Dostića, Mitra Raševića i Save Todovića, Neđe Samardžića, Novice Tripkovića, Radovana Stankovića i Veselina Čančara. Oni su osuđeni na kazne zatvora od četiri do 34 godine. Najveću kaznu dobio je Gojko Janković, a neki su već i odslužili kaznu i danas su na slobodi, pojasnio je u emisji „Danas“ Edvin Kanka Ćudić, koordinator Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije.

U knjizi se nalazi i lista s imenima i prezimenima osoba koje su do danas ekshumirane iz masovnih grobnica, a koje su nestale na području Foče.

- Prema Centralnoj evidenciji spomenika, ne nalazi se nijedno spomen-obilježje posvećeno ubijenim Bošnjacima na području opštine Foča. Ne postoji nijedno mjesto obilježeno da su se tu dogodili zločini ubijanja i silovanja, kazao je Ćudić

NA VRH