Mehmedović: Odgoj djece najteži posao modernog doba

TV Alfa
27.09.2018 20:30

Pri odgoju djece svi se susreću s problemom, dilemom kako postići autoritet. Kako pravilno postupiti i donijeti pravu odluku u emisiji ''Danas'' Sabrija Mehmedović, pedagoginja, kazala je da svako vrijeme donosi različite izazove i da je danas najteže biti roditelj.

- Odgoj je uvijek bio težak i svako vrijeme donosi različite izazove. Djeca danas odrastaju u jednoj visoko razvijenoj tehnološkoj sredini i to vrlo često doprinosi njihovom razvoju i vrlo brzo uče. Međutim, tu se roditelji teško nose s tim i ne znaju na koji način postaviti granice, postaviti pravila. Kada sagledamo određene izazove i sve ono što danas odgoj i roditeljstvo jeste, možemo reći da je to jedna od najljepših uloga, istakla je Mehmedović.

Dodaje da je zbog stalnih društvenih promjena teško iznaći mehanizme koji bi olakšali porodicama suočavanje s problemima. Stoga je edukacija roditelja nužna, jer je danas odgoj vrlo zahtjevan  i traži odricanje, vrijeme, strpljenje i razumijevanje djeteta, kao i određena znanja i vještine.

- Ono što može učvrstiti porodicu, ali i neutralizirati ili ublažiti negativne promjene u društvu jeste življenje prema principima vjere i istinska duhovnost, kazala je Mehmedović.

NA VRH