Delić: U ovoj sezoni više od 100.000 posjetilaca na Vrelu Bosne

TV Alfa
01.10.2018 20:12

Vrelo Bosne, je kao i prethodnih godina, bilo veoma posjećeno u julu i avgustu ove godine. Posjetilaca je bilo nešto više od 100.000 s plaćenim ulaznicama, kazao je u popodnevnom programu TV Alfa Osman Delić, direktor Javne ustanove Zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo.

- Bilo je i stranih i domaćih turista podjednako.  Osim posjetilaca iz BiH, bilo je i iz arapskih zemalja, regiona, Evrope, a ovo područje uvijek rado posjećuje i bh. dijaspora. Područje Vrela Bosne opremljeno je parkovskim mobilijarom za boravak u prirodi te igralištem za djecu. Ima lijepo uređene šetnice koje omogućavaju pristup jezerima gdje obitavaju labudovi, najprepoznatljiviji simboli Vrela Bosne, rekao je Delić.

Naglasio je da je iz godine u godinu sve veći interes za ovo područje koje svojom ljepotom i uređenom infrastrukturom predstavlja mjesto za idealan odmor i relaksaciju.  Prema njegovim riječima, turisti posjećuju i Bijambare i Skakavac. Usluge turističkog voza velika su atrakcija, naglasio je Delić.

-U sklopu ovog zaštićenog područja, koje se nalazi na prosječnoj nadmorskoj visini od 950 metara i koje je obraslo gustom zimzelenom šumom, nalazi se nekoliko predivnih pašnjaka i veoma lijepih jezera. Svojim posjetiteljima Bijambare nude i pješačke i biciklističke staze, mogućnosti da iznajme bicikle, razgledaju prirodu vozeći se turističkim vozom, da se odmore i okrijepe u ugodnom Planinarskom domu. Najveću atrakciju, ipak, predstavlja Bijambarska pećina, koja je veoma bogata pećinskim nakitom, kazao je Delić.

NA VRH