Ahmagić: Djeca bez roditeljskog staranja trebaju veću podršku javnosti

TV Alfa
01.10.2018 20:24

U Federaciji BiH se od 01. do 07. oktobra, prema odluci  Federalnog  ministarstva rada i socijalne politike obilježava „Dječija nedjelja“. Cilj je poticanje i organizovanje kulturno-obrazovnih, rekreativnih i drugih mjera i akcija za unapređenje brige o djeci u FBiH.

Pod sloganom "Srećan ćeš biti svijete kad usrećiš dijete" zvanično je „Dječija nedjelja“ otvorena danas i u Domu za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama. Dužnost je stalno skretati pažnju i ukazivati na odgovornost porodice, države, škole, zdravstvenih i socijalnih institucija, rekla je u emisiji „Danas“ direktorica Doma za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave, Belma Ahmagić.

- Uspjeli smo zajedno s nevladinom organizacijom "Hope and Homes for Children" za svega 17 dana napraviti servis namijenjen za podršku porodici i djeci. Do sada su roditelji s djecom razgovarali na stepenicama i smatrala sam kako je neophodno napraviti poseban servis, koji će pružati savjetodavnu i edukativnu uslugu djeci. UNICEF će osigurati edukaciju osoblja, ali je i dalje neophodna i podrška lokalne zajednice. Svako dijete zaslužuje da ima porodicu,  kazala je Ahmagić.

Ahmagić ističe kako i dalje postoji diskriminacija prema djeci bez roditeljskog staranja. Ovoj djeci je potrebna ljubav i podrška da se ne osjećaju odbačenim.

- Meni je to jako ružno što se ova djeca prezentiraju javnosti kao domci, ne želim tako da prezentujem našu djecu, naša djeca su jako dobra. Ovo su sve djeca koja se školuju, koja su i lijepo odgojena, čak u nekim slučajevima i više nego djeca koja su sa roditeljima, ističe Ahmagić.

NA VRH