Solaković: Ljudskom tijelu potrebno 20 dana da se prilagodi vremenskim oscilacijama

TV Alfa
05.10.2018 19:43

Mnoge osobe su osjetljive na nagle vremenske promjene. Posljedice nestabilnog vremena posebno osjećaju osobe koje pate od hroničnih bolesti srca, disajnih organa, reume i artritisa. Ljudskom tijelu potrebno je više od 20 dana da se prilagodi promjenama temperature i vlage u zraku. To je osobito teško osobama koje imaju srčane tegobe, rekao je u emisiji „Danas“ doktor Emir Solaković specijalista opšte i kardiovaskularne hirurgije.

- Oscilacije vremenske djeluju na organizam. Kad prelazite iz jednog godišnjeg doba u drugo, morate znati da će doći do loma organizma, ukoliko se on ne pripremi, kazao je doktor Solaković.

U emisiji je govorio i o hiperbaričnoj komori, koja pacijentu obezbijeđuje  dovoljno kisika u tkiva i time sprečava brojne komplikacije.

- Ta komora je sagrađena od materijala raketnog sistema, jer su tu ogromni pritisci. Kada uđete u komoru, kao u podmornicu,  kiseonik 100% ulazi u komoru i ona vas spušta na dubinu ispod mora, 10-15 metara. Na toj dubini, gdje su krvni sudovi začepljeni, gdje ne može doći do čelije, taj kisik kao hrana, dolazi i hrani tu čeliju, pojasnio je doktor Solaković.

NA VRH