Solaković: Ljudskom tijelu potrebno 20 dana da se prilagodi vremenskim oscilacijama

Solaković: Ljudskom tijelu potrebno 20 dana da se prilagodi vremenskim oscilacijama

Mnoge osobe su osjetljive na nagle vremenske promjene. Posljedice nestabilnog vremena posebno osjećaju osobe koje pate od hroničnih bolesti srca, disajnih organa, reume i artritisa. Ljudskom tijelu potrebno je više od 20 dana da se prilagodi promjenama temperature i vlage u zraku. To je osobito teško osobama koje imaju srčane tegobe, rekao je u emisiji „Danas“ doktor Emir Solaković specijalista opšte i kardiovaskularne hirurgije.

- Oscilacije vremenske djeluju na organizam. Kad prelazite iz jednog godišnjeg doba u drugo, morate znati da će doći do loma organizma, ukoliko se on ne pripremi, kazao je doktor Solaković.

U emisiji je govorio i o hiperbaričnoj komori, koja pacijentu obezbijeđuje  dovoljno kisika u tkiva i time sprečava brojne komplikacije.

- Ta komora je sagrađena od materijala raketnog sistema, jer su tu ogromni pritisci. Kada uđete u komoru, kao u podmornicu,  kiseonik 100% ulazi u komoru i ona vas spušta na dubinu ispod mora, 10-15 metara. Na toj dubini, gdje su krvni sudovi začepljeni, gdje ne može doći do čelije, taj kisik kao hrana, dolazi i hrani tu čeliju, pojasnio je doktor Solaković.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

NA VRH