Imširević: Feminizam je upuštanje u avanturu otkrivanja koliko ste jaki

TV Alfa
09.10.2018 20:24

Feminizam i religija su teme koje s periferije rasprave treba vratiti u centar, kazala je u emisiji "Danas" portparolka Inicijative "Fer diskurs" Azra Imširević i pojasnila da su u velikoj mjeri u našem društvu prisutni retradicionalizacija, nacionalizam ili neka druga patrijarhalna struktura koja se drastičnije očituje na poziciju žena.

- Smatram da, mladi ljudi treba prvenstveno da shvate šta je rod, šta je spol, kao društvena kategorija. Njihovo upoznavanje s ovim terminima je itekako bitno. Mislim, ukoliko se oni upuste u upoznavanje ovih termina i samih sebe, zapravo će vrlo brzo shvatiti da su ovo teme njima vrlo bliske, rekla je Imširević.

Iako mnogi vjernici, kao i oni koji ne vjeruju, misle da feminizam i religija nemaju ništa zajedničko, te da je njihovo povezivanje oksimoron, iskustva i društvene prakse u mnogim zemljama pokazuju da to nije tačno. I feminizam i religija traže da se poštuje dignitet svake osobe, i muškarca i žene, pojasnila je Imširević, te naglasila nužnost slobode izbora i jednakih mogućnosti za ispoljavanje talenata i intelektualnih potencijala.

- Prvenstveno je važno da shvatimo da se spoj religije i feminizma smatrao blasfemičnim činom. To je klasična kontradikcija. Cilj je da se otvori prostor za dijalog. Okvirna tema je veza između sekularnog i religijskog, rekla je Imširević.

NA VRH