Hurem: Ženski nogomet u BiH još uvijek se gleda kao muški sport

TV Alfa
10.10.2018 21:35

Ovogodišnja Liga prvaka je sigurno najuspješnija u historiji ženskog fudbalskog kluba SFK 2000, kazala je u popodnevnom programu TV Alfa, trenerica kluba Samira Hurem. Tri pobjede u tri uzastopne utakmice osigurale su im prvo mjesto u grupnoj fazi, te priliku da se nađu na terenu s velikanom kakav je Čelzi (Chelsea).

- Kada je u pitanju Liga prvaka, ova godina je najuspješnija kao i rezultati kluba. Imali smo tri pobjede i samim tim dobili smo jedan veliki Čelzi, ekipa koja je četvrta u Evropi. To je bila velika promocija ženskog fudbala. Dobro smo se predstavile, nismo se obrukale, znale smo da protiv Čelzija ne možemo napraviti rezultat, ali smo pokazale da smo jedan ozbiljan, organiziran tim iza koga stoje veliki rezultati i kojem treba podrška, kazala je Hurem.

Ističe da je ekipa Čelzija ostala iznenađena organizacijom utakmice te kompletnog događaja. Značaj ženskog fudbala nije prepoznat u našoj zemlji te izostaje podrška.

- Nažalost, podrška nije dovoljna od države. Sport generalno nije podržan, a pogotovo ženski sportovi. Ženski nogomet se kod nas još uvijek gleda kao muški sport, naglasila je Hurem.

Dodaje da institucije koje su odgovorne za sport trebaju da prepoznaju rezultate koje ovaj klub pravi, te da ulaganja trebaju biti veća.

- Bilo ko da pravi dobre rezultate treba podržati. Mi zaista radimo cijelu godinu da bi bile prvakinje i da igramo u Evropi. Imali smo dobru medijsku kampanju, mediji su generalno uvijek uz nas, rekla je Hurem.

NA VRH