Tufo: Za godinu dana ugašeno 10.000 nevladinih organizacija

TV Alfa
11.10.2018 22:03

Stanje u civilnom društvu u Bosni i Hercegovini iz dana u dan sve je lošije, konstatovao je u emisiji „Danas“ Omir Tufo, projekt menadžer Centra za promociju civilnog društva (CPCD) i pojasnio da civilno društvo treba potaknuti na ekonomski, privredni i društveni razvoj, u kojem zajedno moraju učestvovati kako država, tako i njeni građani.

Kada govorimo o Bosni i Hercegovini te razvoju civilnog društva na ovome prostoru, uglavnom se ističe kako je aspekt djelovanja ograničen.

- To su organizacije koje se svakodnevno suočavaju s problemima, kako materijalnog, tako i institucionalnog karaktera. Kada govorimo o materijalnom karakteru činjenica je da, za određene aktivnosti koje bi proveli, moramo imati određena sredstva. Evo, aktuelna je migrantska kriza, koju je država dočekala nespremno, a mnogo je manjih organizacija koje, čak i volonterski pomažu u ovoj situaciji. Pomažu ljudima u socijalnoj potrebi, bez obzira da li su državljani BiH, objasnio je Tufo. 

Tufo nije isključio postojanje nevladinih organizacija koje, samo za svoje postojanje primaju veliki novac, a ništa ne urade za zajednicu i društvo, ali je istakao kako postoje i one organizacije koje za urađeni posao ne dobiju nikakvu materijalnu naknadu. U državi kakva je BiH, u kojoj, prema istraživanjima 30 posto stanovništva živi ispod granice siromaštva, veliki je broj mladih ljudi, koji osobama u stanju socijalne potrebe pomažu volonterski.

- Po državnom registru ima trenutno 25.000 registrovanih nevladinih organizacija. U prošloj godini, u agencije zadužene za primanje finansijskih izvještaja, zaprimljeno je svega 15.000 izvještaja. Možemo zaključiti da 10.000 organizacija nije aktivno, dok su mogli volonterski opstajati i radili, ali kad nemate podršku, jer niste bliski načelniku, onda se gasite, kazao je Tufo.

Tagovi

NVO CPCD
NA VRH