Kurtović: Neuspješne tri posljednje transplantacije na KCUS-u, jedna sa smrtnim ishodom

TV Alfa
17.10.2018 00:41

Evropski dan doniranja organa bit će obilježen 28. oktobra. Iako je Zakon o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja FBiH usvojen, još nije razvijena svijest o značaju doniranja organa. 

Zakon predviđa da onaj ko ne želi donirati organe nakon svoje smrti, to treba i da kaže za života, a sve ostalo će se smatrati pretpostavljenim pristankom s tim da je i u tom slučaju potrebna saglasnost člana porodice umrlog.

Međutim, implementacija Zakona još nije zaživjela, što dijaliznim bolesnicima ne ostavlja prostor da se nadaju bilo čemu, kazao je u popodnevnom programu TV Alfa Smail Kurtović, potpredsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika KS.

- Mi smo se 21. novembra prošle godine izborili za taj Zakon, isključili se s dijalize, ali od provedbe Zakona ništa. Mi, dijalizni bolesnici smo ogorčeni. Mi nemamo nikakve nade više u ovoj državi. Mi smo samo brojke na kojima drugi zarađuju. Teže je, vjerujte danas, nego 2014. godine kada sam ja prvi put došao na dijalizu, pojašnjava Kurtović.

Naglasio je da su posljednje tri transplantacije, urađene na KCUS-u bile neuspješne, a jedna je čak bila i sa smrtnim ishodom. 

Kurtović tvrdi da trenutno nema naznaka za poboljšanjem, jer se, kako je ispričao ništa ne radi. Zakon je ostao samo mrtvo slovo na papiru, a uslovi na KCUS-u za dijalizne pacijente su katastrofalni.

- Dijaliza je loša jer se koriste loši dijalizatori. Mi smo skoro dobili lijek Osvaren, taj lijek je prije godinu i po došao kod nas na listu, a Srbija ga ima od 1996, u nekim drugim zemljama je bio ko zna od kad. Eto koliko smo mi zaostali. Ali, nije to najgore, mi smo bili zadovoljni tim lijekom, ali je i on sada skinut s liste, objasnio je Kurtović.

NA VRH