Džindić: Poželjan je kontroliran stečaj "Aluminija", druga varijanta je gašenje

TV Alfa
22.10.2018 21:56

Poželjno je uraditi kontrolirani stečaj kompanije "Aluminij d.d." Mostar, kazao je gostujući u političkom magazinu "Acta" na Alfa TV ministar industrije, energetike i rudarstva FBiH Nermin Džindić. Prema njegovim riječima, najgori scenarij za hercegovačku tvornicu je gašenje i nekontrolirani stečaj. 

- Apsolutno smo protiv da se "Aluminij" ugasi ili da se dovede u proces nekontroliranog stečaja. Ako revizorki izvještaji pokaže loše stanje poželjno je da se uradi kontrolirani stečaj "Aluminija". Dakle, stečaj u kojem će se privredno društvo osloboditi nepotrebnih tereta, uz to je neophodna reorganizacija i precizno definirani ugovori, što će garantirati nastavak funkcioniranja. Nakon što se izvrši revizija poslovanja privredni gigant iz Mostara možda krene naprijed s punim kapacitetima i punom produkcijom, a druga varijanta je gašenje, pojasnio je Džindić. 

Za tridesetak dana biće dostavljen jasan nalaz u kakvom stanju se nalazi kompanija. 

- Stanje u "Aluminiju" nije od jučer, takvo je zadnjih desetak godina. Istina je da je u ovom trenutku mala cijena aluminijuma, a povećana cijena ulaznih sirovina, kao što je električna energija i glinica. Ali mi smo zahtijevali da se ispitaju svi ugovori s dobavljačima i s kupcima. U ovom trenutku "Aluminij" ima, recimo, zbir koštanja cijene električne energije i glinice, samo ta dva parametra, veći je od prodajne cijene aluminijuma, rekao je Džindić. 

Aluminij treba spašavati 

Prema riječima resornog ministra, "Aluminija", kao što je i slučaj "Hidrogradnje", trebao je otići u stečaj još prije osam godina. 

- Tada bi se u potpunosti očistila i imovina i procesi i nagomilane stavke. Međutim, nije se to desilo. Prevladao je interes da je "Aluminij" preznačajan faktor za naše društvo. Dopustilo se da imamo kompaniju koja ima dugovanja prema Elektroprivredi HZHB 170 miliona, koji je reprogramiran, pa zbog toga nije došlo do tužbi. Zatim, imate novi dug od 23 miliona za koji je Vlada dala saglasnost da se i on reprogramira. Napravljen je dogovor da se do kraja godine nastavi isporuka, ali da se sedmično naprave računi, kazao je ministar Džindić. 

Naglasio je da fokus treba staviti na kontinuirano i rano snabdijevanje električnom energijom.

- Treba dogovoriti kupovinu električne energije ove godine za narednu. Dakle, tada se dogovaraju dugoročniji ugovori, bolji, s manjom cijenom. Naravno, tad se dogovaraju bolji načini plaćanja, dodao je Džindić.

Ne znamo kupuju li direktori parfeme i skupu odjeću 

Postojanje "Aluminija" je važno i za društvo i za državu, smatra Džindić, ali način upravljanja kompanijom nije zadovoljavajući.  

- Sa strane šta sve pruža ta kompanija i koji su ekonomski benefiti na čitavu državu, društvo i region mislim da ga treba spašavati. A, da li treba pustiti da se na ovakav način upravlja kompanijom za to nisam, rekao je Džindić.

Osvrnuo se i na medijske navode o bespotrebnoj rastrošnosti u preduzeću, te podvukao da je neophodna reorganizacija i uštede. 

- Kvalitetna reorganizacija u smislu da ne može direktor imati veću platu nego što ima ministar. Mora se hijerarhija napraviti, ali i proizvodne snage staviti u prosjek Federacije, kada je riječ o primanjima. Vlada ne može znati u šta se dešava u upravljačkoj strukturi, mi ne možemo znati da li neki od direktora kupuje parfem, skupu odjeću, opremu. Zato smo zahtijevali da se ispita i taj segment, kazao je ministar. 

Ne tjeramo elektroprivrede da vrše opskrbu "Aluminija"

Ukoliko se utvrde nepravilnosti , Džindić poručuje odgovarat će Nadzorni odbor i Uprava. 

Danas je održan i sastanak o budućem snabdijevanju "Aluminija" električnom energijom, a kojem su prisustvovali direktori dvije elektroprivrede 

- Htjeli smo da vidimo da li postoji mogućnost da privredno društvo "Aluminij" uz odgovarajuće garancije učestvuje u nabavci električne energije iz domaćih resursa, imajući u vidu postojeći background dugova koji su imali prema postojećim kompanijama. Nismo htjeli ni jednu ni drugu elektroprivredu tjerati da dalje vrši opskrbu, a da im se za to ne plati. Samo smo tražili mogućnost, kazao je Džindić. 

Elektroenergetski sistem zavisi od Bloka 7

Ministar Džindić govorio je i o važnosti izgradnje Bloka 7 u Termoelektrani Tuzla, kazavši da elektroenergetski sistem zavisi od tog bloka. Žuri se, kako tvrdi, i investitorima, ali i Federaciji. 

- Mi smo od 1. januara ove godine po sporazumu s Energetskom zajednicom obavezni da smanjujemo proizvodnju iz blokova koji imaju koeficijent 20-25 i koji imaju veliko zagađenje životne sredine. Bili bi sretni kada bi gašenje takvih objekata u ravnoteži imalo gradnju novih objekata čiji je stepen iskorištenja 40-45 i gdje je minimalan utjecaj na okolinu, rekao je Džindić. 

Namjenska industrija doživjela preporod 

Na kraju ministarskog mandata Džindić poručuje da je zadovoljan ostvarenim rezultatima, a posebno u oblasti namjenske industrije. Prema njegovim riječima, brojne kompanije u namjenskoj industriji bile su na izdisaju, brojni štrajkovi, radnici bez plata, a danas one ostvaruju dobit. 

- Tri godine kontinuirano ide visok promet i visok profit. Dakle, 244 miliona je ukupan promet, i 32 miliona profita. Imamo i povećanje broja zaposlenih u tom sektoru, više od hiljadu. Svu dobit Vlada je reinvestirala u nove linije, opremu, obnavljanje starih kapaciteta. Isporuke i plate sada idu na vrijeme, dodao je Džindić.

Prema njegovim riječima, situacija još uvijek nije bajkovita. Preostalo je da se riješi stanje dva privredna društva TRZ Hadžići i Zrak Sarajevo.

- Vrlo vjerovatno da će do kraja mandata Vlade doći do reorganizacije, a možda i do spajanja te dvije kompanije u jedn“, rekao je ministar.  

NA VRH