Šarkić: Postali smo društvo koje njeguje kulturu nasilja

TV Alfa
02.11.2018 00:23

Zbog učestalih fizičkih i verbalnih napada na zdravstvene radnike, te zbog opće narušene sigurnosne situacije zdravstveni radnici jedinstveni su u stavu zaštite struke i traženju zakonske odgovornosti pri napadu na ljekare i medicinske sestre na radnom mjestu, te da se ovakvi napadi u budućnosti tretiraju kao napadi na službenu osobu, rekao je u emisiji „Danas“ prof dr Arman Šarkić, portparol Doma zdravlja KS.

- Postali smo društvo koje njeguje kulturu nasilja. Imam osjećaj da se ovaj problem multiplicira. Zadnjih nekoliko dana se dešavaju razne stvari te osjećamo strah i nemir. To se indirektno ili direktno prenosi na naše zdravstvene radnike i dešavaju se verbalni napadi. Ti napadi su samo pred faza za fizički napad i mi moramo upaliti crveni alarm, kazao je Šarkić.

Ističe da je sigurno i mirno okruženje veoma važno za pravilan rad medicinskog osoblja, jer svaka greška izazvana pritiscima i verbalnim i fizičkim prijetnjama može biti fatalna.

- Kada napadate nekoga ko treba da vas liječi to postaje totalni mrak za društvo, a mi smo u toj fazi. Unazad nekoliko godina smo imali gađanje doktorice stetoskopom u glavu, izvrtanje stola s kompletnim inventarom, zaključavanje ordinacije kako doktor ne bi mogao izaći, ovo je jedan horor film, istakao je Šarkić i dodao da pacijenti i doktori moraju biti na jednoj strani.

NA VRH