Jerković: Nisu nas pokolebali u ratu, pa neće ni danas

TV Alfa
06.11.2018 00:01

Ove godine obilježava se sto godina od završetka Prvog svjetskog rata. Tim povodom Arhiv Federacije BiH, 07. novembra otvorit će izložbu koja nosi naziv "Završetak Prvog svjetskog rata", gdje će biti izloženo oko 40 panoa, kazao je direktor Arhiva FBiH Ademir Jerković, gostujući u emisiji „Danas“. 

 - Posjetioci će moći da 'pogledaju' u potpunosti Prvi svjetski rat, šta se događalo, kakav je to bio rat, a bio je težak. Moći će vidjeti sve najznačajnije bitke koje su se dešavale u tom periodu. Tokom Prvog svjetskog rata je poginulo deset miliona ljudi, 20 miliona je ranjeno, a još deset miliona umrlo od gladi. Prošlo je 100 godina i zaista ova izložba se morala organizirati, poručio je Jerković.

Izložba će biti otvorena sedam dana za sve zainteresirane građane BiH, ali i šire. Jerković ističe kako je ova izložba važna kako bi se svi upoznali o kakvom se događaju radilo i koliko je bitno da se ta historija i ta dešavanja pamte za sve buduće generacije koje dolaze.

- Mi smo ovdje vodili jedan veliki rat, bili smo svi ugroženi. Sarajevo je bilo najopkoljeniji grad u to vrijeme u Evropi. Mi imamo pravo da o tome pričamo i da kažemo da ne želimo više nikakav rat i da nas niko ne može ratom niti zaplašiti, niti može ostvariti ono što bi možda namjeravao. BiH ovakva kakva jeste će da opstane, to je naša zemlja. Nisu nas pokolebali ni u ratu, sve smo prebrodili, pa tako će i danas BiH da živi, kazao je Jerković.

NA VRH