Dedić: Svi zahtjevi poslodavaca odnose se na rasterećenje privrede u KS

TV Alfa
06.11.2018 00:06

Godinama poslodavci ukazuju na veliki broj parafiskalnih nameta koji se uvode svim privrednim subjektima, a koji prema mišljenju poslodavaca, kao takvi, nemaju nikakvo opravdanje. Način obračuna i visina pojedinih parafiskalnih nameta znatno opterećuje poslovanje velikog broja privrednih subjekata, rekao je u emisiji „Danas“ predsjednik Udruženja poslodavaca KS Zlatan Dedić i pojasnio da su poslodavci održali sjednicu na kojoj su definirali sve zahtjeve, za koje očekuju da budu prioritet u radu nove vlasti. 

Ističe da skoro svi nivoi vlasti, u nemogućnosti da kroz fiskalne sisteme obezbijede potrebna sredstva za finansiranje troškova olako posežu za donošenje propisa, kojima dodatno opterećuju rad privrednih subjekata.

- U cilju stvaranja boljih uslova za nove investicije, a time i novo zapošljavanje tražimo preispitivanje svih zakonskih i podzakonskih akata koja to reguliršu. Također, tražimo da se za bilo kakvo uvođenje novih nameta, prethodno, zatraži mišljenje i stav Udruženja poslodavac KS, pojasnio je Dedić.

Drugo područje koje su poslodavci identifikovali je poslovni ambijent. Iako se, kako ističe Dedić, stvari oko poslovnog ambijenta u Kantonu Sarajevo mijenjaju, to nije dovoljno, pa zahtijevaju i poboljšanje poslovnog ambijenta.

- Zahtjevi poslodavaca odnose se i na učešće poslodavaca u svim fazama izrade i donošenja zakona, te unaprjeđenje rada Ekonomsko-socijalnog vijeća KS, kazao Dedić.

NA VRH