Duranović: U pčelinjacima završene pripreme za zimu

Alfa TV
09.11.2018 00:57

Za razliku od prošle godine, pčelari ove sezone zadovoljniji. Zahvaljujući povoljnijim vremenskim prilikama, ove godine prinosi meda su veći, kazao je gost popodnevnog programa na TV Alfa, pčelar Avdo Duranović.  

 - Mogu reći da zadnjih deset godina nismo imali bolju sezonu što se tiče meda, ali samo u određenim područjima, kazao je Duranović.

U pčelinjaku su završene posljednje pripreme za zimu, kazao je Duranović. Razloga za strah od snijega i mraza kaže nema, jer ako ima dovoljno hrane pčele mogu preživjeti enormno niske temperature. Trenutno su pčele u fazi mirovanja do februara, ali Avdo svakodnevno obilazi košnice kojih ima oko 600.

- To je veliki broj košnica i jako puno truda treba uložiti, ali i sredstava. Teško je naći određene lokacije na kojima ste bezbjedni od krađe, a i od vremenskih neprilika. Ne valja stacionirati košnice na jedno mjesto jer neće sigurno biti prinos onakav kakav očekujemo. Lokacija treba biti čista prije svega i košnica zahtijeva velike napore, kazao je Duranović.

 

Oglasi

NA VRH