Sefer: Montirati zimske gume samo na pogonske točkove je pogrešno

Alfa TV
20.11.2018 00:46

Svake godine u periodu od 15. novembra do 15. aprila naredne godine na teritoriji BiH sva motorna vozila moraju posjedovati odgovarajuću zimsku opremu.

Pod zimskom opremom za motorna vozila do tri i po tone podrazumijevaju se gume sa zimskim profilom, na sve točkove, s dubinom šare najmanje dva milimetra. U priboru su obavezni odgovarajući lanci, pojasnio je u emisiji „Danas“ Vedad Sefer, instruktor vožnje i dodao da autobusi i teretna vozila u priboru moraju imati vreću s pijeskom i lopatu.

- Naš standard diktira da ljudi namontiraju zimske gume samo na pogonske točkove, to je pogrešno. Zato u autoškolama i postoji teoretska nastava, da bi početnici odmah naučili šta je pravilno, rekao je Sefer. 

Za neposjedovanje zimske opreme, prema Zakonu o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima BiH, izriče se novčana kazna od 40 KM i po potrebi takvo vozilo se isključuje iz saobraćaja, podsjetio je Sefer.

U popodnevnom programu TV Alfa, bilo je riječi i o mogućem poskupljenju polaganja vozačkog ispita od 1. januara 2019. godine, koji su još početkom godine zatražili iz Asocijacija autoškola u BiH. 

- To je još uvijek samo prijedlog, Ministarstvo će nas obavijestiti kada bude nešto konkretno. Mi još ne možemo još ništa precizno reći. U svakom slučaju, ako bi za tu cijenu početnici imali bolju nastavu i više časova, onda bi to i imalo smisla. Sada je cijena, u koju je uključeno i polaganje prve pomoći, ljekarsko uvjerenje, testovi 1.176 KM, rekla je Ljiljana Džafić, portparol autoškole "Life line". 

NA VRH