Ajanović: Mladi iz Bosne i Hercegovine odlaze da se ne vrate

Alfa TV
20.11.2018 22:55

Bosna i Hercegovina se još uvijek suočava s posljedicama svoje konfliktne historije gdje su mladi pogođeni ovim promjenama, a u toj transformaciji često su i marginalizirani. Mladi u BiH se suočavaju s problemima za koje su velikim dijelom odgovorne institucije u našoj zemlji. 

Na svim nivoima vlasti nedostaje programski i strateški pristup podrške poboljšanju položaja mladih u BiH, rekla je Mirela Ajanović iz Instituta za razvoj mladih, gostujući u popodnevnom programu TV Alfa. 

- Za made danas možemo reći da su u vrlo nezavidnom položaju. Statistike govore da mladi ljudi odlaze i to s porodicama i odlaze da se ne vrate. Mi se nekako borimo da pravimo pozitive priče i pozitivan ambijent za mlade kako bismo ih i zadržali u BiH. Mi nastojimo kroz naše programe i seminare pokažemo mladima koje su njihove mogućnosti za zapošljavanje ili možda pokretanje vlastitog biznisa u BiH, kazala je Ajanović

 Na seminaru "Službenici za mlade u korak s mladima Bosne i Hercegovine" čiji je cilj unaprijediti odnos između službenika za mlade i mladih koji najčešće ne znaju kome se obratiti u institucijama vlasti, dok službenici, s druge strane, nemaju dovoljno informacija o mogućnostima koje se nude mladima iz BiH, održan je danas u Sarajevu.

- Iako postoje entitetski zakoni koji obavezuju vlasti da podržavaju mlade usvajajući i primjenjujući strateške dokumente, tek 43% općina u BiH ima jednu takvu strategiju prema mladima. Oko 62% općina ima službenika koji se bavi pitanjima mladih, s tim da oblast "mladi" u većini slučajeva ne doseže ni 20% njihovog radnog vremena jer se bave i drugim poslovima, pojasnila je Ajanović.

NA VRH