Ćudić: Pojedini zaboravljaju da je Bosna i Hercegovina postojala i prije Dejtona

Alfa TV
21.11.2018 22:32

Podsjećanje na godišnjicu potpisivanja Dejtonskog sporazuma samo je još jedan pokazatelj koliko je Bosna i Hercegovina danas duboko podijeljena. U Republici Srpskoj danas je praznik i neradni dan, dok je u Federaciji BiH ovaj je datum radni dan. Mladi ljudi u Bosni i Hercegovini danas kažu da su preumorni od podjela koje je Dejton donio.

U školama o Dejtonskom sporazumu uopće se ne govori, osim kroz nekoliko rečenica u udžbenicima, ali i svaki udžbenik, zavisno o entitetskoj ili etničkoj obrazovnoj politici ima svoje tumačenje mirovnog sporazuma, rekao je u emisiji "Danas" Edvin Kanka - Ćudić, koordinator Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije. 

- Ono na čemu RS insistira jeste da je Dejtonom stvorena BiH, zaboravljajući da je BiH postojala i prije samog Dejtona. Sada se već pokušava na neki način da se stvori konstrukcijom da je to država koja je nastala 1995. godine. Ne smijete zaboraviti da je i Dejtonski sporazum priznao da je Republika BiH nastavlja svoj kontinuitet kao Bosna i Hercegovina, kazao je Čudić.

Ćudić je pesimističan kada je riječ o priznavanju i proslavljanju državnih praznika na čitavoj teritoriji BiH. 

- Mislim da trenutno nijedna strana nije zainteresirana za kompromis. Ako govorimo o Danu državnosti, RS to slavi kao entitetsko republički praznik, a problem je to što oni zaista smatraju da je Bosna i Hercegovina stvorena u Dejtonu. Opet se vraćamo na ZAVNOBiH kada će Bošnjaci obilježavati, a Hrvati će obilježavati neki neutralni datum, to je na neki način stvaranje Herceg-Bosne, ističe Ćudić.

NA VRH