Hebib: Ja tvrdim da rat u Bosni i Hercegovini još uvijek traje

Piše: Alfa TV

Uređenje Bosne i Hercegovine u čijem se sastavu nalaze dva entiteta i Brčko Distrikt, definirano je prije 23 godine, kada je u vojnoj bazi Rajt-Peterson u gradiću Dejtonu, u američkoj državi Ohajo, parafiran Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, poznatiji kao Dejtonski mirovni sporazum. Sporazum su potpisali predsjednici Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske. Zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Parizu. Građani BiH, danas, više od dvije decenije nakon potpisivanja, žive manjkavosti i nedostatke Sporazuma, rekao je u emisiji "Danas" Avdo Hebib, ratni pomoćnik ministra policije RBiH.

- Pucanje u BiH jeste prestalo prije 23 godine, ali nije prestao rat. Ja tvrdim da rat u BiH još uvijek traje. Vodi se veoma suptilnim metodama, bolje reći, vodi se psihološki rat. BiH u ovakvom ustroju nije ni mogla napraviti neke iskorake, jer joj Dejton nije trasirao pravi put ustroja države, trasirao joj je dosta stranputica, rekao je Hebib.

Aneks 7 Dejtonskog sporazuma ili sporazum o izbjeglicama i raseljenim licima, prihvaćen je poslije priznavanja državnosti Bosne i Hercegovine kao najveći iskorak u postupku ispravljanja nepravdi nastalih tokom agresije prema njoj. Kao što se u članovima ovog Aneksa jasno definiše, bosanska državnost bi njegovom implementacijom povratila demografsku strukturu koja je etničkim čišćenjem i genocidom nad Bošnjacima, izmijenjena do granica neprepoznatljivosti čak samo za prvih nekoliko mjeseci tokom 1992. godine. Danas neimplementacija ovog Aneksa predstavlja kopču svi nastojanja vlasti entiteta RS da svoj san pretvori u djelo, rekao je Hebib.

- Čak i ono što je Radovan Karadžić govorio, da će se u istočnu Hercegovinu moći vratiti od tri do pet posto. Do danas u istočnu Hercegovinu nije se vratilo ni jedan posto Bošnjaka, protjeranih s tog područja, pojasnio je Hebib.

NA VRH